Acupunctuur

Acupunctuur is het inbrengen van dunne naalden in zorgvuldig geselecteerde punten op het lichaam met als doel het zelfhelend vermogen van het lichaam te activeren. Ook kan acupunctuur bijdragen tot verbetering van een aantal psychische en minder goed te definiëren klachten.
De oorsprong van acupunctuur ligt in de traditionele oude Chinese geneeskunde. Volgens de theorie van de acupunctuur circuleert de zogenoemde “levenskracht” – chi of qi genoemd – in energiebanen, ook wel meridianen geheten. Er zijn een aantal meridianen die gezamenlijk een netwerk vormen op romp, armen, benen en hoofd. Ze staan onderling met elkaar in verbinding.

Hoe werkt het?

De oude chinezen merkten dat pijnlijke plekken op het lichaam altijd een verband hadden met een orgaan wat in dat gebied gelegen is. Inmiddels is deze relatie ook wetenschappelijk aangetoond.
De wetenschapper Head verklaarde dat het inwendige niet goed functionerende orgaan prikkels afgeeft aan de achterhoorn van het ruggenmerg, welke op zijn beurt aanleiding geeft tot overgevoeligheid van het bij dit ruggenmergsegment behorende huidgebied. Niet alleen de huid, maar ook de spieren en gewrichten in zo’n segment worden overgevoelig. Zo ontstaat een reflexboog van het orgaan via het ruggenmerg naar een bepaald huidgebied.

Kijk op ziekte

In tegenstelling tot de Westerse geneeskunde die de ziekte behandelt, behandelt de traditioneel Chinese geneeswijze de zieke en niet de ziekte.

Acupressuur / Acumassage

Bij acupressuur / acumassage worden net als bij het plaatsen van naalden, acupunctuurpunten – al dan niet in combinatie met elkaar – gemasseerd en hierdoor gestimuleerd.

Meridiaanbehandelingen

De meridianen zijn energiebanen, die corresponderen met de organen. Men kan meridianen activeren en sederen (afremmen). Ook is het mogelijk door middel van massage en acupressuur op specifieke punten te werken om de energiestroom weer op gang te brengen.

Cupping

Cupping is een behandelmethode waarbij gebruik gemaakt wordt van holle glazen bollen. Deze worden vacuüm getrokken op het huidoppervlak, hetgeen een enorme dieptewerking heeft. Het effect hiervan is een betere doorbloeding in de spieren en weefsels en het ontdoen van afvalstoffen. Na een cupping behandeling zal er lokaal een rode plek te zien zijn. Dit is een normaal verschijnsel, welke na enkele dagen zal verdwijnen.

Moxeren

Moxeren is één van de oudste op de traditionele Chinese geneeswijzen gebaseerde therapieën. Moxa is gemaakt van bijvoetskruid en kan op zowel bij een acupuncuurbehandeling als zelfstandig worden toegepast. Wanneer je moxa brandt kun je de lichaamsenergie opwarmen. Ook is het mogelijk  om een moxastaafje boven een acupunctuurpunt te branden en dat, afhankelijk van de diagnose, langdurig en mild òf kortstondig en heftig op het punt te laten inwerken. Een andere manier is de naald te verwarmen. Het acupunctuurpunt wordt hierdoor intensief gestimuleerd.

Winkelwagen
Scroll naar boven