Ik geef mezelf toestemming om…

Ik geef mezelf toestemming om mij af te scheiden van mensen die mij vervelend
behandelen, die bot zijn, druk uitoefenen of geweld gebruiken.

Ik accepteer geen bruutheid, laat staan geweld, ook al komt het van mijn ouders,
partner, kinderen, of wie dan ook. Brute of gewelddadige mensen verwijder ik vanaf dit moment uit mijn leven. Ik ben een mens die anderen met aandacht en respect behandelt. Ik verdien ook aandacht en respect.

Ik geef mezelf toestemming om mezelf niet te dwingen het middelpunt van het feest te zijn, degene die vermaak brengt, noch degene te zijn die menselijke warmte in huis brengt. Ik ben degene die bereid is de dialoog aan te gaan om conflicten op te lossen, wanneer anderen dat ook doen. Soms proberen ze het
niet eens.

Ik ben niet geboren om anderen te entertainen of energie te geven ten koste van mezelf. Ik ben niet geboren om hen te stimuleren zodat ze aan mijn zijde blijven. Mijn eigen bestaan, mijn hele wezen… het is al waardevol. Als je aan mijn zijde wilt blijven, dien je mij te (leren) waarderen. Mijn aanwezigheid is al genoeg. Ik hoef mezelf niet uit te putten door nog meer te doen.

Ik geef mezelf toestemming om geen buitensporige eisen te tolereren. Ik ga geen
verantwoordelijkheden dragen die aan anderen toebehoren en de neiging hebben deze te negeren.
Ik geef mezelf toestemming om mezelf niet op te branden in mijn pogingen een geweldig mens te zijn. Ik ben niet perfect, niemand is perfect. Het streven naar perfectie is onderdrukkend.

Ik neem volledig het recht in eigen hand om mezelf te verdedigen, om de vijandigheid van anderen af te wijzen, om niet zo correct te zijn als ze willen; en ik aanvaard mijn recht om voor sommige mensen grenzen en barrières op te stellen zonder mij schuldig te voelen. Ik ben niet geboren om iemands slachtoffer te zijn.

Ik geef mezelf toestemming om geen lof, uitingen van tederheid of waardering van anderen te verwachten. Ik sta mezelf toe niet bang te zijn bij het wachten op een telefoontje, een vriendelijk woord of een bedachtzaam gebaar.

Ik bevestig mezelf als een mens die niet verslaafd is aan angst. Ik ben het die mezelf waardeer, mezelf accepteer en mezelf waardeer. Ik wacht niet tot die drijfveren van buitenaf komen. En ik verwacht niet dat ik thuis opgesloten zit, of in een kleine kring van mensen waarvan ik afhankelijk ben. In tegenstelling tot wat mij in mijn kindertijd is geleerd, is het leven een ervaring van overvloed. Ik begin met het erkennen van mijn waarden, en de rest zal volgen. Ik wacht niet tot
het van buitenaf komt.

Ik geef mezelf toestemming om niet op de hoogte te zijn van veel zaken in het leven. Ik heb niet zoveel informatie nodig, zoveel computeranimatieprogramma’s, zoveel films, zoveel kranten, zoveel boeken, zoveel muziek. Ik besluit geen overbodige informatie tot mij te nemen. Ik sta mezelf toe om niet alles te willen weten.

Ik sta mezelf toe niet te doen alsof ik van alles of bijna alles op de hoogte ben. En ik geef mezelf toestemming om in een rustig tempo te genieten van de dingen in het leven die mijn lichaam en geest kunnen verwerken. Ik besluit dieper te graven in alles wat ik al heb en ben. Wat ik ben, is meer dan genoeg. En ik geef mezelf de belangrijkste toestemming van alles: authentiek zijn.

Ik dwing mezelf niet om situaties en sociale conventies te verdragen die mij uitputten, waar ik een hekel aan heb of waar ik niet naar verlang. Ik probeer niet te plezieren. Als ze me onder druk proberen te zetten om te doen wat mijn lichaam en geest niet willen doen, zeg ik kalm en resoluut nee. Het is eenvoudig en bevrijdend om te wennen aan nee zeggen.

Ik kies voor datgene wat mij gezondheid en vitaliteit geeft. Ik word sterker en rustiger als ik mijn beslissingen uitdruk als een manier om te zeggen wat ik wel of niet wil, en niet als een manier om de keuzes van anderen te accepteren. Ik ga mezelf niet rechtvaardigen: als ik gelukkig ben, ben ik dat ook; als ik minder gelukkig ben, dan ben ik dat. Als het op een bepaalde dag op de kalender sociaal verplicht zou zijn om je gelukkig te voelen, zal ik zijn zoals ik zal zijn.

Ik sta mezelf toe te zijn op een wijze waarover ik me goed voel over mezelf en niet zoals de gewoonten en de mensen om mij heen bepalen: wat normaal is en wat abnormaal is zoals het door mij wordt vastgesteld.

Nu ben ik heel benieuwd

Wat is jouw grootste inzicht na het lezen van mijn blog? Laat je het weten door je reactie in het reactieveld hieronder te plaatsen? Ik ben je altijd dankbaar als je de tijd neemt om mijn blog te lezen en erop te reageren!

In liefdevolle verbondenheid – Yvonne
Bekijk ook eens onze social media

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven