Zelf bewustzijn

Je zelfbewustzijn of zelf-inzicht kent vele aspecten. Belangrijk is dat je zelfbewustzijn is gebaseerd op de realiteit. 
Er bestaat een nauw verband tussen hoe jij jezelf ziet en hoe je geneigd bent om met anderen en de wereld om je heen om te gaan. Het spreekt natuurlijk vanzelf dat het beeld dat jij van jezelf hebt, invloed heeft hoe je met bepaalde situaties omgaat en hoe je daarop reageert.

Wanneer je heel onzeker bent, loop je de kans je minder-waardig op te stellen óf een opgeblazen zelfbeeld te ontwikkelen, waarbij jij jezelf capaciteiten of kwalificaties toe-eigent waarover je in feite – of misschien kan ik hier beter zeggen: nog niet – niet beschikt. Je begint je boven anderen te plaatsen, anderen de schuld te geven, soms onmogelijke of onredelijke eisen te stellen, je begint je misschien zelfs wel geboekte “successen” toe te eigenen, die het gevolg zijn van diep innerlijk werk van de ander, kortom je relaties worden zo een bron van ontevredenheid in plaats van de bron van groei en voldoening die ze op hartsniveau zouden kunnen zijn.

In deze tekst heb ik het uiteraard niet over het ontdekken van de ware aard van ons Zelf. Ook heb ik het natuurlijk niet over de technische vaardigheden die verbonden zijn aan iemands werk of taak, vaardigheden die betrekking hebben op een specifiek vakgebied. Nee, ik schrijf hier over zelfbewustzijn wat ego-gebonden is.

In het vergroten van je zelfbewustzijn wat egogebonden is, is het belangrijk om zicht te krijgen op de vraag of je zelfbeeld wel op de realiteit is gebaseerd. Oftewel is je zelfbeeld wel een correct beeld van wie je bent en hoe je jezelf in de wereld en in je relaties en vriendschappen manifesteert.
Het is uiterst belangrijk dat jouw zelfinzicht gebaseerd is op de werkelijkheid, op jouw menselijke vermogens en onvermogens, op je karaktereigenschappen.
Waarom? Omdat het de kans op verstoringen, zoals een hoedanigheid als koppigheid, in je contacten beduidend vermindert.

Als je telkens maar vol blijft houden dat jij gelijk hebt, dat de manier waarop jij tegen de dingen aankijkt, de beste manier is om tegen de dingen aan te kijken of misschien zelfs wel de enige manier… dan kan een dergelijke houding je wellicht wel een gevoel van bescherming bieden, maar in feite gooi je de deur dicht. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de ander en wil je niets weten van je eigen persoonlijke tekortkomingen.

Zolang je je zo op stelt, sta je ook niet zo snel open voor de suggesties van anderen, die wel eens cruciaal zouden kunnen zijn om meer inzicht in jezelf te verwerven. Oftewel onder je opgeblazen zelfbeeld je verregaande onzekerheid ont-dekken. Hoe denk je anders de onderstroom die aan je houding en opstelling ten grondslag ligt en door jou gezien en gekend wil worden, te kunnen ont-dekken.

Een opgeblazen gevoel van eigenwaarde leidt ertoe dat je niet alleen onrealistische verwachtingen van jezelf hebt, maar ook van anderen, waarbij je zowel jezelf als de ander zwaar onder druk zet. En zolang niet aan die verwachtingen wordt voldaan, hetgeen uiteraard vaak het geval is, wordt de blinde vlek van je diepe onzekerheid, een bron van voortdurende onvrede.

Een eerste vereiste is dat je werkelijk iets wil veranderen. Om te beginnen zou je eens kunnen gaan nadenken over hoe jouw opstelling problemen en lijden veroorzaakt.

Minder-waardigheid, onzekerheid, een lage eigendunk vormen een obstakel. Natuurlijk is nederigheid een goede eigenschap, Maar je kunt zowel te nederig als te zelfingenomen zijn. Beide uitersten hebben een negatief effect die bijna vanzelf elke mogelijkheid uitluit om jezelf verder te ontwikkelen, omdat je als mens welhaast automatisch geneigd bent om op een gebeurtenis te reageren vanuit de gedachte: “Nee, dit kan ik niet of nee, dit wil ik niet.”

Je beschikt als mens over een wonderbaarlijk en onnoemelijk potentieel dat wij kunnen gebruiken om tal van dingen tot stand te brengen, dus waarom zou je deze “intelligentie” niet gebruiken om meer zelf-inzicht te verwerven en bepaalde eigenschappen te overstijgen?

Zolang je je laat leiden door een te lage eigendunk, onderschat je je werkelijke kwaliteiten en vermogens. Hiermee maak je jezelf kleiner dan je in feite bent.
Maar het op jezelf projecteren van kwaliteiten die er niet zijn, het jezelf toedichten van kwaliteiten die in volledig contrast staan met de werkelijkheid brengt een omgekeerde geestesgesteldheid teweeg namelijk die van overschatting van je persoonlijke kwaliteiten en vermogens. De beoordeling van je eigen vermogens gaat dan ver voorbij aan je werkelijke vermogens.
Beide uitersten – overdrijven en onderschatten – zijn allebei even destructief voor je.

Door constant zelfonderzoek naar je kwaliteiten en vermogens kun je meer inzicht in jezelf krijgen en bewuster worden van hoe je in de wereld staat en jezelf hierin manifesteert. 
Voor mij persoonlijk een must in mijn/onze spirituele groei en ont-wikkeling. 

Nu ben ik heel benieuwd

Wat is jouw grootste inzicht na het lezen van mijn blog? Laat je het weten door je reactie in het reactieveld hieronder te plaatsen? Ik ben je altijd dankbaar als je de tijd neemt om mijn blog te lezen en erop te reageren!

In liefdevolle verbondenheid – Yvonne

Bekijk ook eens onze social media

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven