Je verleden met je meedragen

Je kunt als kind innerlijk gewond raken, traumatische ervaringen opdoen die je diep in jezelf als pijnlijke herinneringen bewaart. Bewaren is eigenlijk nog te positief omschreven, want je wilt er eigenlijk niet van weten. Je stopt die herinneringen weg, je verdringt ze.

Pijnlijke herinneringen aan de ruzies tussen je ouders vroeger. Als kind door je ouders of door leeftijdsgenootjes op school afgewezen worden of misschien zelfs mishandeld. Je kunt om je uiterlijk geplaagd zijn en sindsdien lijd je onder een minderwaardigheidsgevoel. Je kunt ook ineengekrompen zijn door een dominerende ouder. Of je bent koel en afstandelijk, omdat je zonder warmte en liefde bent opgevoed. Het risico op het geraakt worden in je oude pijn is te groot.

Waar komt het vandaan?

Je gevoelsleven is tijdens je kinderjaren beschadigd: door een situatie, door een relatie. Ik noem dat innerlijke wonden, “oud zeer” dat in je onderbewustzijn ligt opgeslagen. Soms breekt het even door wanneer je in een vergelijkbare situatie of sfeer terecht komt. Dan steekt het als een duveltje uit een doosje ineens weer de kop op.

Hoe ga je daar nu mee om?

Je kunt het wegstoppen, negeren, net doen of het niet bestaat, niet zeuren ook dat hebben wij vaak geleerd. Je kunt het verdoven met een glas wijn of misschien zelfs een medicijn. Maar na verloop van tijd steekt het toch weer de kop op. Je voelt je niet gelukkig. Je blijft depressief, je voelt je steeds maar moe.

Om te beginnen zou je ervoor kunnen kiezen om er over te gaan praten. Dat vraagt heel veel moed, want bijna altijd ga je dan door de pijn van vroeger heen. Toch is dit het begin van innerlijke genezing. Zodra je gaat praten, is er erkenning voor dat wat in het verleden gebeurd is én verandert er iets.

Innerlijke genezing

Het proces van je hart helen kan worden versterkt. Sommige mensen bidden, anderen zoeken hun heil in meditatie of andere bewustzijnstechnieken. Alle wegen hebben gemeen dat de samenhang tussen de feiten en de emoties die je hiervan nog met je mee draagt aan het licht komen; dat een gesprek of gebed een begin is. Een begin van het proces van innerlijke genezing. Het is het oude zeer in het heden in het licht plaatsen, in het licht van jouw goddelijk bewustzijn plaatsen.

Je innerlijke pijn, zelfverwijt, schuldgevoel, steeds maar terugkerende woede, je minderwaardigheidsgevoel en waar wij mensen allemaal nog meer mee kunnen zitten. In termen van gelovigen kun je ervan verlost worden, in termen van anderen kun je geheeld worden.

Dit gaat niet altijd van vandaag op morgen. Het vraagt soms tijd en een groeiend vertrouwen. Het is een proces. Bij dat helingsproces hoort zeker ook vergeving; verstoorde relaties moeten worden uitgezuiverd.

En besef dat innerlijke genezing uiteindelijk ook de lichamelijke gezondheid bevordert. Simpelweg omdat de manier waarop je je leven beleeft altijd zijn weerslag op je lichaam heeft!

Ware vrede

Het trieste is dat elk moment waarop we in het heden geconfronteerd worden met de angst of pijn uit het verleden, we een eis stellen aan dit moment om je iets te geven of iets weg te nemen. Dit betekent ogenblikkelijk: lijden!

Het is merkwaardig, maar in het toelaten van je emoties, je gedachten over het verleden – in het toelaten, het toestaan dat ze er zijn – eindigt het “geweld” over het verleden.

Het is een heel eenvoudige recept om gelukkig te zijn.

Nogmaals zolang er eisen – en in dit geval zou het verleden anders geweest moeten zijn of zou de huidige situatie je je er tenminste niet aan moeten herinneren – zijn, zullen er problemen blijven ontstaan en ontgaat je dat dat wat je zoekt, er NU IS.

Ik zal het ook nog op een andere manier onder woorden proberen te brengen. Waar angst is, emoties, stress, drukte, onvrede, het zijn een handvol woorden, kan in hetzelfde moment, dus nooit tegelijkertijd, ook bewustzijn aanwezig zijn. Het is het een of het ander.

Wanneer je naar de vrede, de liefde, de stilte in jezelf toe wilt, dan zul je altijd door de emotie heengaan “zo die er zit”. In de acceptatie en het toelaten van de emotie, kun en zul je ervaren dat de emotie zo vanuit zichzelf aan kracht inboet, verdwijnt en vrede en stilte verschijnt.

En zie ik zag een nieuwe wereld…

Nu ben ik heel benieuwd

Wat is jouw grootste inzicht na het lezen van mijn blog? Laat je het weten door je reactie in het reactieveld hieronder te plaatsen. Ik ben je altijd dankbaar als je de tijd neemt om mijn blog te lezen en erop te reageren!

In liefdevolle verbondenheid
Yvonne

Bekijk ook eens onze social media

1 gedachte over “Je verleden met je meedragen”

  1. Vera Warnaar

    Dag Yvonne, vandaag kwam er bij mij op dat het genezen van oude pijn begint bij de eerste herinneringen als klein kind. Je was nog zuiver en had nog vertrouwen. Tot je klappen kreeg van je ouders en op school afleerde om jezelf te zijn. Ik weet nog dat ik nog geen 3 jaar was en al verantwoordelijk werd gehouden dat mijn zusje waar ik op moest letten (dat ze niet ging staan in de kinderstoel terwijl mijn moeder in de keuken was) uit de kinderstoel viel omdat mijn moeder niet snel genoeg kwam toen ik haar riep….Zoiets blijft je bij en zorgt dat je je verantwoordelijkheid aantrekt van anderen die niet van jou zijn. Het heeft lang geduurd voordat ik het besefte. Het innerlijk kind kan genezen door zelf de moeder te zijn van jou innerlijk kind door het te geven wat het nodig heeft.
    Bedankt voor je mooie stukjes op fb.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven