Blijf bij jezelf…

Blijf bij jezelf ondanks alles wat er gebeurt…

Er gaat geen dag voorbij zonder dat je een bericht over alles wat er hier op planeet Aarde gaande is onder ogen krijgt. Misschien ben je zelfs wel gericht op zoek om jezelf over de achtergronden van wat plaats vindt te informeren.

Hierbij rijst tegelijkertijd de vraag op hoe je in deze tumulteuze tijden staande kan blijven en een positieve houding tegenover dit alles kan behouden?

Kan je iets veranderen door bezorgd, angstig of nerveus te worden? Nee! En ook klagen of angst voelen leiden je nergens heen. Erger nog, we weten het allemaal: “Waar je jouw energie op richt, breidt zich uit!” Je trekt meer aan van hetgeen waar je je angst op focust en vindt dan alleen maar nog meer redenen om bang te zijn. Het is een bodemloze neerwaartse spiraal totdat jij bewust en weloverwogen zelf dit patroon stopt en er welbewust voor kiest om je te focussen op iets wat productiever en meer bevorderlijk voor je eigen welzijn is.

Natuurlijk, er zijn veel zaken die buiten je controle liggen: het klimaat, de economische omstandigheden, andere mensen en ongetwijfeld nog een heel rijtje. Maar angst en zorgen treden gewoonlijk op wanneer je focust op externe zaken waar je geen invloed op kunt hebben.

Herinner je de laatste keer dat je je zorgen of nerveus over iets maakte? Waar was je op gefocust? Was het iets externs waar je geen controle over had?

Erken dat je een keuze hebt. Je hebt altijd keuze. Je kunt weliswaar het gevoel hebben dat je geen keuze hebt, maar dat komt omdat je de opties niet onder ogen wilt zien, omdat je trots en ego zijn gekwetst.

Er is één ding waar je zeker controle over het, namelijk de betekenis die je zelf aan zaken en omstandigheden geeft. Je hebt een keuze in het perspectief dat je gebruikt om een bepaalde situatie te interpreteren.

Als je verandert wat iets voor je betekent, verander je je interpretatie erover en daarmee je emoties. Je hebt dus de sleutel tot je eigen emotionele welzijn zelf in handen.

Mijzelf helpt het ook om voor ogen te houden dat ongeacht wat er emotioneel met mij gebeurt, mijn ware innerlijke zelf – mijn essentie dat zich af en toe met oneindige wijsheid aan mij openbaart – nooit kan worden bedreigd.

Het is een zegen om te bedenken dat we niet onze etiketten zijn, noch de dingen die we hebben, noch onze omstandigheden en onze gedachten. En we zijn zeker niet de angst die in onze gedachten zit.

Je leven is rijk aan ervaringen.

Kansen op zeer lonende ervaringen, ervaringen die je een enorme kans op groei bieden, doen zich vaak voor in de vorm van tegenspoed. Door deze tegenslagen en uitdagingen het hoofd te bieden, kun je persoonlijke kracht en wijsheid ontwikkelen. Wees eerlijk, zonder deze zaken zou je leven toch saai zijn en zou je je weldra vervelen.

Wat als je dergelijke tegenslagen als een kans zou zien?

Probeer jezelf verschillende vragen te stellen. Dus in plaats van jezelf af te vragen: “Waarom ik?” of te klagen in de vorm van “Arme Ik”, kun je ook overwegen jezelf de onderstaande vragen te stellen:

• Wat kan ik van deze situatie leren?
• Hoe kan ik deze uitdaging gebruiken om een beter mens te worden?
• Hoe kan ik deze gelegenheid gebruiken om anderen en mezelf te dienen?
• Wat kan ik doen om te komen waar ik wil zijn?
• Wat kan ik doen om de duidelijkheid te krijgen die ik nodig heb?
• Hoe kan ik van deze situatie profiteren?

Wat als je je focust op zaken die echt belangrijk voor je zijn in plaats van dingen die buiten jouw controle vallen, dingen die in een verre toekomst zou-den kunnen gebeuren? Focussen op een angst voor iets dat zou kunnen gebeuren, is in veel opzichten een verspilling van je tijd en aandacht. Om te beginnen zal datgene waar je bang voor bent misschien nooit gebeuren en de tijd dat je je er zorgen over maakt, is een verspilling van je energie en aan-dacht. Nog los van de emotionele impact die het op je heeft.

De energie die je gebruikt om je zorgen te maken, kun je beter besteden aan iets dat pro-actiever en echt zinvol voor je is. In plaats van je tijd te besteden aan het lezen van negatief nieuws en dit te delen, wat let je om diezelfde tijd en energie te gebruiken om iets zinvollers te doen, iets wat je echt vooruit kan helpen?

Zaken zoals jezelf wijden aan het ontwikkelen van relaties met de mensen van wie je houdt, contact leggen met andere mensen, tijd doorbrengen in de natuur, iets lezen dat je verheft, een nieuwe vaardigheid opdoen of een oude vaardigheid vergroten.

Jij bent de auteur van jouw levensverhaal. Maak het de moeite waard!

1. Focus op wat binnen je bereik valt.

Waar je je op focust, kan de manier waarop je denkt drastisch veranderen. Ik weet dat het lastig kan zijn om je op iets anders te focussen dan de pijn die voor je neus ligt. Ik weet dat het moeilijk is! Maar ik weet ook dat het mogelijk is om je focus te veranderen met de intentie om je emotionele staat te veranderen.

Los van het gegeven om met bewuste aandacht – de toeschouwer – je emo-ties in je fysieke lichaam te laten uitrazen, er te laten zijn (het is de snelste manier om er aan voorbij te raken en je slaat geen spanning in je lichaam op), kun je met babystapjes geleidelijk aan werkelijk veranderen. Erken dat jij de touwtjes in handen hebt. Je kunt ervoor kiezen om je te focussen op een perspectief dat je ondersteunt in plaats van naar beneden haalt.

Ontdek hoe je de betekenis van een externe omstandigheid kunt veranderen in een die je ten goede komt? Je kunt ervoor kiezen om voor ogen te houden dat je gezondheid, je emotioneel en geestelijk welbevinden je meer waard is dan iets of iemand pushen waar je geen controle over hebt!

2. Elimineer je mediaconsumptie of verminder deze tenminste drastisch.

Wanneer was de laatste keer dat de populaire media je iets stichtelijks, iets bekrachtigends en iets vrij van conflicten hebben aangereikt? Dit gebeurt zelden, gewoon omdat het niet “interessant” is. Bijna nooit zul je op de voorpagina positief nieuws lezen.

Waaraan de krant zijn bestaansrecht ontleent zijn: conflicten, oorlogen, roddels, lijden en angst. Het is de taak van verslaggevers om inhoud te creëren die problemen belicht en de stress van de huidige situaties overdrijft. Wan-neer was het de laatste keer dat je je goed voelde na het kijken van het journaal of het lezen van de voorpagina verhalen? Hoe kun je constant lezen over een economische crisis, een huizencrisis, een klimaatcrises, etc. die je bekrachtigen of je welzijn vergroten? Hoe helpt je dit? Het is een constante input die de mens gefocust houdt op angst in plaats van oplossingen en hoop te bieden. Zelfs mensen die zich geen zorgen hoeven te maken, maken zich zo onnodig zorgen.

3. Dankbaarheid.

Wat zijn de belangrijkste dingen in je leven? Waar ben je dankbaar voor? Van wie houd je? Maak een lijst op een stuk papier. Sluit dan je ogen en zie ze in je verbeelding. Voel de gevoelens van dankbaarheid. Doe dit regelmatig.

Relaties zijn zo belangrijk. De intieme momenten van verbinding met een andere ziel zijn voor mij de meest waardevolle en lonende momenten die ik kan ervaren.

Door mijzelf te focussen op de onschatbare en ongrijpbare dingen die mijn leven verrijken, kan ik de dingen in een juist perspectief plaatsen. Wanneer ik het in perspectief zet, realiseer ik me dat ik de meeste van mijn materiële bezittingen zo zou kunnen inruilen voor zaken – zoals mijn gezondheid en relaties, een verblijf in de natuur – die er werkelijk toe doen.

Zie hoe een verandering van perspectief je plotseling een rijk gevoel kan geven.

4. Stop met het verspreiden van angst.

Stop met klagen over je economische problemen, stop met het delen van nieuwsartikelen over angst met je vrienden, stop met erover te praten en be-gin dingen te doen die binnen jouw bereik vallen.

Als je in je directe basisbehoeften wordt bedreigd (verlies van werk, onderdak en voedsel), neem dan ogenblikkelijk een effectieve, actiegerichte houding aan om jezelf te helpen. De enige uitzondering om over je economische situatie te praten is wanneer je in tijden van nood de hulp van anderen vraagt.

5. De dingen zullen op hun pootjes terecht komen.

Je bent niet alleen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Alles dient nu eenmaal volledig uit elkaar te vallen, maar … aan de horizon schittert een prachtige wederopbouw…. waarin het voor ieder wezen hier op Aarde goed toeven is.

De herfst is begonnen, de winter zal komen en uiteindelijk voorbij gaan. De humus die zich nu vormt, zal in het voorjaar bijdragen aan de krachtsexplosie wanneer alle knoppen weer openbarsten.
“Fasten your seatbelts!” Doe in de tussentijd alles wat nodig is om jezelf te ondersteunen.

6. Kies voor vreugde.

Kiezen voor vreugde betekent niet dat je je niet bewust bent van de problemen van de wereld. Het betekent niet dat je een onechte glimlach op je gezicht tovert.

Kiezen voor vreugde betekent gewoon dat je er bewust voor kiest om je te focussen op dingen die mooi zijn, die je vreugde schenken, die je doen glimlachen en die je dankbaar maken dat je leeft. Elke dag worden we omringd door deze wonderen en kansen vol vreugde.

Net als angst is het vermogen om vreugde en herkenning van wonderen te ervaren ook een keuze.

Wat kies jij?

Nu ben ik heel benieuwd

Wat is jouw grootste inzicht na het lezen van mijn blog? Laat je het weten door je reactie in het reactieveld hieronder te plaatsen? Ik ben je altijd dankbaar als je de tijd neemt om mijn blog te lezen en erop te reageren!

In liefdevolle verbondenheid – Yvonne
Bekijk ook eens onze social media

1 gedachte over “Blijf bij jezelf…”

  1. Marianne Nieuwdorp

    Lieve gulle Yvonne, je hebt me al veel inzicht gebracht en door deze tekst alles weer even mooi op een rijtje gezet. Het geeft me steun. Hartelijk dank daarvoor!❤️🙏❤️
    Ik had nog een blije gedachte voordat ik je tekst ging lezen.
    Ik was op zoek naar een post van jou en bedacht me dat je altijd dichtbij bent, zo gevonden bent.💞
    Hartelijke groet Marianne 🌟

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven