Omgaan met eenzaamheid

Eenzaamheid

Eenzaamheid is van alle tijden, al heeft het in de tijd waarin we nu leven misschien een wat andere verschijningsvorm gekregen. Hierbij doet zich een wat tegenstrijdig fenomeen voor.

Aan de ene kant zijn er steeds meer alleengaanden, al of niet uit een bewuste keuze. Aan de andere kant zijn daar de sociale media als facebook en twitter waarlangs steeds meer mensen contact met elkaar onderhouden. Alleen is het contact via die media toch vaak een stuk oppervlakkiger.
Het vervangt niet de arm om je heen als je hem nodig hebt en meestal ook niet de mogelijkheid om je zorgen, je verdriet en je pijn werkelijk met een ander te kunnen delen, laat staan in een goed gesprek met een ander te bespreken.
Sociale media zijn een heel laagdrempelige manier om met elkaar in contact te zijn. Een opa en oma met kinderen en kleinkinderen op afstand kunnen op die manier heel gemakkelijk het wel en wee van de (klein)kinderen volgen. Hoewel het nooit de warmte van de fysieke nabijheid kan vervangen.

Ieder mens kent momenten van eenzaamheid.
Ieder mens voelt zich wel eens eenzaam.
Je kunt je zelfs eenzaam voelen te midden van familie en vrienden.

Eenzaamheid kan ontstaan doordat je op dat moment letterlijk alleen bent en er even geen andere mensen voorhanden zijn om contact mee te leggen, maar eenzaamheid kan ook vaak een gevolg zijn van een innerlijk gevoel.

Innerlijke eenzaamheid

Innerlijke eenzaamheid kun je dus voelen, terwijl je in het gezelschap van andere mensen bent. Ik herinner me maar al te goed bepaalde situaties, waarin ik samen met één of meerdere anderen was, de situatie als kind destijds thuis, waar ik mij juist in gezelschap eenzamer dan ooit voelde.
Eenzaam omdat het me niet lukte om echt contact te leggen. Eenzaam omdat ik mij machteloos voelde. Eenzaam omdat de ander onbereikbaar was. Eenzaam omdat ik niet in staat was door alle spanning en stress mijn eigen onvermogen te uiten.

Zelfgecreëerde eenzaamheid

Zelfgecreëerde eenzaamheid ontstaat, wanneer je je vooral bezig houdt met wat de ander nodig heeft, wat je partner en kinderen nodig hebben, vanuit de gedachte dat als zij maar gelukkig zijn, jij het ook zal zijn.
Als gevolg daarvan maak je de ander op een bepaalde manier verantwoordelijk voor jouw geluk en hiermee versterk je jouw zelf gecreëerde eenzaamheid.

Eenzaamheid ontstaat meestal in de kindertijd

Veel mensen voelen zich op de een of andere manier buitengesloten. Meestal ligt de aanleiding of de oorzaak hiervan al in de vroege kindertijd. Hetgeen overigens geen reden is om niet de verantwoordelijkheid in het hier en nu voor je gevoel te nemen.
Als je als kind gepest werd en je buitengesloten voelde, als je als kind niet kon voldoen aan de verwachtingen van je ouders, je afgewezen voelde, dan zul je dat hoogstwaarschijnlijk later in je leven opnieuw ervaren in andere situaties. Buitensluiten levert bij degene die buitengesloten wordt vaak een eenzaam gevoel op.
Helaas is het echter ook zo dat degene die buitengesloten wordt, bewust of onbewust gedrag vertoont, waardoor hij of zij dat buitensluiten ook oproept.
Daarom is het ook zo belangrijk dat je je bewust wordt van jouw deel, van jouw verantwoordelijkheid in het ontstaan van jouw eenzaamheid.

Eenzaamheid als signaal

Een moeder die haar kind al jaren niet meer heeft gezien en gesproken. Of een oudere die zijn of haar dagen alleen in een verzorgingstehuis slijt en geen bezoek meer ontvangt. Wat de aanleiding en oorzaak ook is voor het gevoel van eenzaamheid, het gevoel is er.
Het gevoel van eenzaamheid heeft ook een bepaalde signaalfunctie dat er een behoefte aan contact is, een behoefte aan verbinding is, die niet of te weinig wordt ingevuld. De basisbehoefte aan verbinding, aan contact krijgt te weinig invulling.

Tips om mensen te ontmoeten en/of niet meer eenzaam te zijn?

Je kunt vaak een link leggen tussen eenzaamheid en zelfvertrouwen. Eenzaamheid kan een oorzaak zijn van niet makkelijk contact kunnen maken, bang zijn niet goed genoeg te zijn, druk maken wat andere mensen van je denken, verlegen zijn.

Relativeer je eenzaamheid
Houd voor ogen dat we allemaal soms eenzaam zijn. Er is niets mis met je en je hoeft ook niet voor altijd eenzaam te blijven. Heb een beetje geduld met jezelf. Jouw tijd komt echt.

Zoek contact om je eenzaamheid te doorbreken
Zoek contact met de mensen die je kent. Je moeder en de knul van de broodjeswinkel meegerekend.
Wacht niet op een reactie en/of actie van iemand anders. Begin zelf een praatje. Begin met het lachen naar andere mensen, goedemorgen en/of goedemiddag zeggen, een praatje maken. Steeds een stapje verder. Alle relaties zijn begonnen met een eerste contact. Praat met de mensen die je tegen komt.

Sluit je aan bij een of andere groep
Ga iets doen waar je mensen tegenkomt. Als je erg verlegen bent, sluit je dan aan bij een club voor verlegen mensen of iets dergelijks of ga een assertiviteitstraining volgen. Kijk in de gemeentegids, de gratis huis-aan-huis bladen of op internet voor mogelijkheden.

Buddy
In veel gemeenten zijn er buddy projecten voor mensen met een chronische en/of levensbedreigende ziekte, ouderen die zich eenzaam voelen en/of een zeer gering sociaal netwerk hebben.

Instanties en Particulieren initiatieven
Er zijn instanties en talloze particuliere initiatieven die mensen helpen die te kampen hebben met eenzaamheid, bijv. https://www.eenzaam.nl/activiteiten

Neem het initiatief
Daag jezelf uit om zo mogelijk het initiatief te nemen in je sociale relaties. JIJ vraagt de ander of hij of zij zin heeft in een praatje, een bakkie koffie, of wat dan ook. Houd goed voor ogen hoe leuk je het vindt als mensen jou aantrekkelijk vinden.
Staar je niet blind op die perfecte vriend of vriendin. Ga het contact aan met iedereen in je omgeving die oprecht overkomt. Vertrouw hierbij op je instinct.
Voor degenen die gelovig zijn: Kijk of je in je kerk aansluiting kunt vinden. Veel kerken organiseren activiteiten voor mensen die zich eenzaam voelen.

Laat jezelf zien
Neem het risico en laat je zelf ‘zien’. Zeg wat je denkt en voelt als je ook maar enigszins het idee hebt dat de ander daar ontvankelijk voor is. Het kan pijn doen als je wordt afgewezen, maar het is oneindig veel meer waard als het wel werkt en zoals je je nu voelt is ook niet alles.

Zoek iemand die nog eenzamer is dan jij
Door iemand te zoeken en te vinden die eenzamer is dan jij, zul je ervaren dat jouw gevoel vermindert. Het kan altijd erger. Door wederzijds contact hef je elkaars eenzaamheid op en vul je elkaars behoefte in.

Iedereen is eenzaam
Wees je ervan bewust dat we in ons hoofd allemaal alleen zijn. We worden alleen geboren en gaan alleen dood. Daar is niets bijzonders aan. Elk levend wezen is ooit eenzaam geweest. Liefde zou niet bestaan zonder haar eenzame tegendeel als inspiratie. Beschouw je eenzaamheid als een intrinsiek onderdeel daarvan.

Alleen is niet eenzaam
Realiseer je het verschil tussen eenzaamheid en alleen zijn. Stel je maar eens voor dat dit je laatste dag is dat je alleen zult zijn. Wat zou je dan doen?

Sluit je aan bij een internetcommunity
Meld je aan op facebook, hyves of een andere internetcommunity. Hoewel het het fysieke contact niet kan vervangen, is het wel een laagdrempelige manier om contact krijgen en te onderhouden. En vanuit dat online contact kan ook fysiek contact makkelijker ontstaan.

Vrijwilligerswerk
Anderen helpen zal je een goed gevoel geven. Kijk wat je graag doet en ga dan eens op zoek naar vrijwilligerswerk.

Huisdier
Overweeg een huisdier te nemen. Dieren kunnen geweldig gezelschap zijn; ze geven je onvoorwaardelijke liefde en bieden je loyaal gezelschap. De hond uitlaten is trouwens ook een geweldige manier om andere mensen te ontmoeten.

Passie
Vraag je je wel eens af, wat de bedoeling van je bestaan is?
Meestal denk je dan veel te moeilijk. Je hoeft alleen maar te zijn wie je bent. Jouw talenten zijn de talenten die de wereld nodig heeft. Besteed je voldoende aandacht aan jouw passies?
Het is niet voor niets jouw passie, dat waar jij blij van wordt, waar jou hart naar uit gaat. Neem die passie serieus. Zelfs al doe je er niets beroepsmatigs mee, gebruik je passie om jezelf vorm te geven, om jouw leven zin en vreugde te geven. Je bewijst de wereld er een enorme dienst mee.
Dat wat jouw ziel laat dansen in je lijf, dat is de reden van je bestaan. Zoek naar die kriebel, die sparkle en geef jouw ziel de energie om te dansen.

Uitstraling 
Natuurlijk is je uiterlijk het waard om in te investeren. Je goed voelen is ook goed voor jezelf, je lichaam zorgen. Maar vergeet niet te investeren in je innerlijk. Uiteindelijk bepaalt je innerlijk je uitstraling en die reikt verder en raakt je omgeving meer dan uiterlijke schoonheid.
Een mooi mens zijn, heeft alles te maken met je uitstraling. Je uitstraling heeft alles te maken met wat zich ‘in’ jou afspeelt. Hoe jij over jezelf denkt, hoe jij jezelf voelt, dat is wat er echt toe doet.
Als jij tevreden bent met jezelf, lekker in je vel zit, doet wat je graag doet, maakt je dat een mooi mens.

Wees gelukkig
Leef je leven optimistisch. Geluk komt van binnenuit, los van je situatie. Verschuil je dus niet achter excuses als alleen zijn. Vraag jezelf af waar je dankbaar voor bent. Als dat moeilijk voor je is, dan zet je er zou kunnen voor.

Gedachten
Je gedachten kunnen aardig met je op de loop gaan. Soms vul je maar vast eigenhandig in wat ‘anderen misschien wel van je denken´ en neem je dat nog voor waar aan ook, zonder het te checken. Daarom, geloof niet alles wat je zelf denkt…..

Ga er op uit. Doe iets!
Als je je eenzaam voelt, verdrink jezelf er dan niet in. Ga iets doen!!! Ga wandelen, fietsen, zwemmen, het maakt niet uit wat, als je maar iets doet.
Doe alles wat je normaal gesproken met een partner of een vriend(in) zou doen. Meestal is het niet zozeer de partner of de vriend(in) die je mist als wel het (samen) bezig zijn. Neem jezelf mee uit. Als je normaal gesproken samen naar de film of uit eten zou gaan, ga dan nu zelf naar de film of uit eten. Ga lekker wandelen, fietsen, boodschappen doen, zwemmen etc. Blijf niet thuis!

En nu is het aan jou…

Nu ben ik heel benieuwd

Wat is jouw grootste inzicht na het lezen van mijn blog? Laat je het weten door je reactie in het reactieveld hieronder te plaatsen? Ik ben je altijd dankbaar als je de tijd neemt om mijn blog te lezen en erop te reageren!

In liefdevolle verbondenheid – Yvonne

Bekijk ook eens onze social media

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven