Rijkdom ervaren…

De meeste mensen verkeren in de veronderstelling dat rijkdom alles te maken heeft met geld en bezit. Maar de grootte van het huis waar je in woont, antiek meubilair, een flitsende auto, misschien een tweede huis elders, het saldo op je spaarrekening of zelfs een aandelenpakket hebben niets met rijkdom te maken. Het zijn allemaal slechts materiële dingen. Anders gezegd: noch de verpakking, noch de hoeveelheid hebben iets met rijkdom te maken.

Rijkdom heeft alles te maken met de inhoud – met wie jij bent, met je manier van handelen. Wanneer je de moeite zou nemen hier een moment bij stil te staan en dit werkelijk tot je door te laten dringen, dan valt ogenblikkelijk het onderscheid tussen jou en je medemens, tussen de mensen onderling, weg. Het onderscheid is namelijk alleen maar gebaseerd op bezit met in het verlengde geld en macht.

Wanneer je werkelijk rijkdom wilt ervaren, de ervaring van rijkdom werkelijk wilt opdoen, waarom deel je dan niet uit wat je in overvloed hebt. Natuurlijk kan dat in de vorm van geld, maar wat denk je van je liefde, je aandacht, je medeleven en betrokkenheid, je vriendelijkheid. Heb je daar niets van te geven? Wordt het niet eens tijd dat je meer van deze hoedanigheden weg gaat geven, dan je ooit hebt gedaan? Op deze manier kan ieder mens de ervaring van rijkdom opdoen, dat heeft niets met “rangen en standen” te maken. Dus ieder mens!

Maar je kunt er ook nog op een andere manier naar kijken. Hoe zou het voor je zijn als anderen van jou datgene krijgen wat je zelf graag zou willen ervaren? Hoe “weinig” je misschien ook te geven hebt, je vindt altijd wel iemand die het nog minder heeft. Je doet er niet alleen de ander goed mee, maar ook jezelf, want alles in het bestaan zit aan elkaar vast.

Wanneer je daadwerkelijk op zoek gaat gaan naar het goede in het leven moet je ermee ophouden dingen te doen, maar beginnen te zoeken naar dingen om te kunnen zijn. De dingen die je doet moeten voortkomen uit wie jij bent. Dus beschik je over vriendelijkheid, deel dan je vriendelijkheid. Misschien schuilt er wel een kunstenaar in je of een zanger. Ga zingen, schrijf gedichten, dans, schilder en maak anderen blij.

Hetzelfde geld voor het bezit van geld. Met geld op zich is niets mis. Wat mis is, zijn onze gedachten over geld. Geld is iets om van te genieten, maar let op hierin schuilt ook een grote valkuil. In strikte zin genomen is geld slechts een vorm van energie, waarmee je natuurlijk het leven ook comfortabel mag maken. Maar wat doet de mens?

Enerzijds laad je je boodschappenwagen overvol met meer dan de strikt noodzakelijke voedingsmiddelen – snacks, kratten bier, wijn of een sterkere drank, meer dan goed voor je is, meer dan je in feite nodig hebt, dit alles veelal als een vorm van troost of je wilt de allernieuwste apparatuur in je huis of een nog grotere auto – en anderzijds mag het onderhouden van je eigen lijf, je voertuig in het leven, naast geestelijke ontwikkeling, nauwelijks iets kosten. Voor de allerbelangrijkste zaken in je leven heb je geen cent over, daar moet de overheid en de totale gemeenschap maar voor op draaien. Maar zo werkt het niet.

Daarnaast heb je moeite je bezit te delen. Natuurlijk sta je wat af aan grote landelijke acties, maar je vergeet je naasten dichter bij huis. Het allerbelangrijkste dat je met geld kunt doen is niet alleen al het goede voor jezelf in de vorm van lichamelijk welbevinden én geestelijke ontwikkeling, maar ook voor anderen. Ja, ook voor anderen.

Doe met je geld goede dingen voor jezelf. Zodra je werkelijk investeert in jezelf en dan bedoel ik hier met name in geestelijke ontwikkeling, dan heeft dat niet alleen effect op jezelf, maar ook op je directe omgeving, je kinderen, je partner, je vrienden, collega’s en indirect werkt jouw geestelijke ontwikkeling ook nog eens uit op het totaal. Bedenk goed: “Hoe kun je je vriendschap delen als je jezelf nog ergens ongelukkig voelt?” of “Hoe kun je je liefde delen zolang je de liefde in jezelf nog niet gevonden hebt?” en “Hoe kun je je naasten een ander en misschien wel “beter” leven, wie zal het zeggen, schenken zolang je zelf niet anders tegen het leven aan gaat kijken, zolang je daar zelf niet in voorgaat?”

En doe daarnaast met je geld ook goede dingen voor anderen! Immers, zoals al gezegd, alles zit aan elkaar vast.

Wanneer jij je geestelijk ontwikkelt of je maakt het een ander mogelijk dit te doen, dan zal de maatschappij zich op een gegeven moment ook meer geestelijk ontwikkelen. Uiteindelijk profiteer je, profiteren wij allen, daar zelf ook van.

Misschien een goed moment om even bij stil te staan: de ervaring van rijkdom doe je pas op wanneer je gaat delen. Anders gezegd: alleen door delen kun je pas (innerlijke) rijkdom ervaren.

Nu ben ik heel benieuwd

Wat is jouw grootste inzicht na het lezen van mijn blog? Laat je het weten door je reactie in het reactieveld hieronder te plaatsen? Ik ben je altijd dankbaar als je de tijd neemt om mijn blog te lezen en erop te reageren!

In liefdevolle verbondenheid – Yvonne
Bekijk ook eens onze social media

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven