De geschiedenis van de Lotusbloem en haar symboliek…

De geschiedenis van de Lotusbloem en haar symboliek: Wat we allemaal kunnen leren van deze bijzondere bloem

De lotusbloem wordt al eeuwenlang in verschillende culturen over de hele wereld afgebeeld. Elke cultuur kent wel weer een iets andere betekenis aan de bloem toe. Laten we eens dieper op de geschiedenis en betekenis van deze bloem ingaan en ontdekken hoe je met de symboliek ervan in je eigen leven kunt werken.

De geschiedenis van de lotusbloem.

Lotusbloemen hebben een lange, rijke geschiedenis van duizenden jaren. Ze komen van nature in veel landen voor: niet alleen in Zuidoost-Azië en Australië, maar ze worden ook aangetroffen in de oude Egyptische hiërogliefen, evenals in de folklore van het oude Griekenland. Zelfs in Amerika kennen ze een lotusbloem traditie.

De lotusbloem verschijnt op enkele van de vroegste boeddhistische en jainistische beelden die ze in Zuid-Azië hebben. Lotussen worden ook in boeddhistische stoepa’s (bolvormige heiligdommen) gebruikt, als bron en ondersteuning voor een godin die bekend staat als Lakshmi.

In oude Chinese culturen worden de lotusbloemen beschouwd als een symbool van royalty en integriteit. De betekenis van de lotus is terug te zien in veel Chinese portretten waarbij de koning of koningin de bloem vasthoudt.

Omdat de lotus ook populair was onder de Indo-Grieken (een oud nomadisch volk van Eurazië), is het geografisch gezien onduidelijk waar het beeld voor het eerst ontstond, maar in de eerste paar eeuwen van de gewone tijdrekening zie je de Boeddha en hindoegoden en -godinnen al uit lotusbloemen tevoorschijn komen.

Tegenwoordig is de lotus de nationale bloem van zowel India als Vietnam.

Als de nationale plant van India staat de lotus of “Padma” ook bekend als de Boon van India, de Indiase Lotus en de Heilige Lotus. In veel van de heilige boeddhistische en hindoeïstische teksten symboliseert de Padma de opkomst van leven en zuiverheid, op dezelfde manier waarop de lotus als een prachtige bloem boven de modderige vijver of moeras kan uitstijgen. Er wordt aangenomen dat de Brahma (god van de schepping) in het hindoeïsme geboren wordt uit de knop van een lotus die de geboorte van het spirituele bewustzijn vertegenwoordigt.

Volgens de boeddhistische cultuur kan ieder individu met de juiste inspanningen verlichting bereiken. Boeddha wordt in het boeddhisme vaak afgebeeld, terwijl hij op een lotusplant zit, als iemand die pijn en emoties heeft overwonnen en boven de troebele wateren van chaos en duister is uitgestegen naar verlichting.

Veel grote yogi’s gebruikten lotus voor hun meditaties, omdat het hen hielp zich beter te concentreren en deze een zeer levendige sfeer creëerde.

In alle oosterse culturen staat de lotusbloem voor wedergeboorte, geestelijke gezondheid, gerechtigheid, zuiverheid en verlichting.

Witte lotusbloemen worden meestal gezien onder de voeten van goden als Lakshmi, Ganesha en Saraswati.

Ook oude Egyptische hiërogliefen gebruiken de lotus om het geloof in de wedergeboorte van leven na de dood te symboliseren. De oude Egyptenaren gebruikten de plant veelvuldig als symbool in de schilderijen en houtsnijwerk die op de muren van tempels en in graven waren achtergebleven.

Geleerden geloven dat de Egyptenaren de Lotus zagen als een symbool van wedergeboorte, omdat hij ‘s nachts leek te zinken en’ s ochtends weer opkwam. Het is nu bekend dat de plant eenvoudigweg oude bloemen verliest en nieuwe toevoegt in een dagelijkse cyclus, maar het is nog steeds een krachtige herinnering aan reïncarnatie en de mysteries van het hiernamaals.

De Egyptische blauwe lotus wordt eigenlijk nauwkeuriger omschreven als een waterlelie. Deze bloemen hebben lichtblauwe of paarse bloemblaadjes en speelden een belangrijke rol bij spirituele gebeurtenissen.

In het oude Egypte symboliseerde de lotusbloem de eenheid van de samenleving. De lotusbloem symboliseert “Opper-Egypte”, samen met de papyrusbloem die “Neder-Egypte” symboliseert.

Zelfs Amerika kent een lotusbloem. De Amerikaanse lotusbloem, een felgele lotus, werd door veel Indiaanse stammen als voedselgewas gebruikt. Symbolisch is hij niet zo bekend als de andere soorten, maar toch is hij een prachtige toevoeging aan een waterpartij.

Daarom vertegenwoordigt de lotus in veel oude geloofssystemen de ideeën van schepping, spirituele reiniging of verlichting, en zelfs de wederopstanding van het leven.

Er wordt ook aangenomen dat de lotusbloemen het water waarin ze gedijen reinigen.

Wat betekent de lotus in spiritualiteit en religie.

De lotus heeft haar plaats in een aantal religies, vooral in het Oosten. In het Hindoeïsme vertegenwoordigen lotusbloemen de baarmoeder van het universum waaruit alle dingen worden geboren, en ze ook tegenslagen overwinnen.

Lotussen groeien alleen in echt moerassige gebieden, dus dit symboliseert de gedachte dat uit lelijkheid, vernietiging en onrust we allemaal samen kunnen komen in dit perfecte moment.

De lotusbloem vertegenwoordigt ook verbinding en heeft in dat opzicht ook een indirecte relatie met het boeddhistische idee van de universele ziel.

Prachtige bloemblaadjes komen uit troebel water tevoorschijn. Daarom wordt de lotus als een symbool van zuiverheid en transcendentie, evenals van spirituele zuivering en bevrijding (ook wel Nirvana genoemd) gezien. Bovendien is de lotus ook een symbool van de unieke bron van de schepping.

Daarnaast kan de lotus ook worden gezien als een belichaming van een mandala, met een middelpunt dat naar buiten toe steeds groter wordt. Binnenin dat centrum vinden we de unieke bron.

In het hindoeïsme bestaat er een populaire mantra die de lotus beschrijft als een symbool voor verlichting: Om mani padme hum, wat zich vanuit het Sanskriet ruwweg vertaalt naar: Prijs het juweel in de lotus.

“Alle wijsheid zit in ons, dus het ‘juweel’, de ‘schat’, zit in ons – en wij zijn de lotusbloem.

De spirituele betekenis van de lotusbloem is dus wedergeboorte en wederopstanding. De lotusbloemen openen hun bloemblaadjes met de zonnestralen en sluiten hun bloemblaadjes weer bij zonsondergang. De dagelijkse activiteiten van de lotus zijn verbonden met de wederopstanding van het leven.

De betekenis van de bloem in het boeddhisme is vergelijkbaar, maar toch weer uniek ten opzichte van de andere betekenissen. De boeddhistische lotus vertegenwoordigt:
Geduld; Puurheid; Mystiek; Direct spiritueel contact; Leegte van verlangen, Overwinnen van hechtingen; Verlichting en de Bodhi-staat; Liefde en mededogen voor alle dingen; Zelfbewustzijn; Trouw tijdens spirituele ontwikkeling; Opstaan ​​uit het lijden

Deze diepe spirituele betekenissen gaven aanleiding tot een manier van zitten die bekend staat als de lotushouding. De benen zijn zo gekruist en weggestopt dat de gebogen knieën op de bloemblaadjes van een lotus lijken. Het is een belangrijke positie in zowel boeddhistische meditatie als hindoeïstische yogapraktijken. De voetzolen zijn weggestopt, wat het een respectvolle houding maakt om in een tempel te zitten waar het blootleggen van de onderkant van je voeten als onbeleefd wordt beschouwd.

Een ander voorbeeld is het gebruik van de lotus in mandala’s, spirituele en artistieke representaties van goddelijke energieën en meditatiehulpmiddelen in boeddhistische tradities.

Wat betekent de lotusbloem in het christendom? | Bijbelse betekenis en symboliek

Net als de Padma, die het vermogen heeft om gifstoffen uit het water te verwijderen zonder zijn eigen systeem te vervuilen, zuivert Jezus ook onze onvolkomenheden en onzuiverheden.

Een ander verband tussen de lotus en Jezus is het feit dat een lotuszaad meer dan duizend jaar kan leven en zelfs het vermogen heeft om na een periode van stilstand weer tot leven te worden gewekt. Het is ook interessant om te bedenken dat de wortels van de lotusplant een diepte van twee meter onder het wateroppervlak kunnen bereiken, wat toevallig de standaarddiepte van de meeste graven is. De bol van de lotusbloem rijst in de loop van drie dagen uit het waterige graf omhoog voordat hij bloeit, wat een perfecte parallel is met de opstanding van Jezus drie dagen na Zijn kruisiging.

Dus hoewel het niet expliciet in de Bijbel wordt vermeld, verwijst de lotusplant ons wel naar de herrezen Verlosser van het christendom.

Eetbaar en medicinaal gebruik van de lotusbloem

Afgezien van het versieren van tronen en het fungeren als zitplaats voor verlichte wezens, zijn een aantal soorten Lotus verrassend nuttig voor eetbare en medicinale doeleinden. De blauwe lotusfamilie is nuttig voor het maken van een kalmerende thee die je helpt slapeloosheid te verslaan zonder je de volgende dag slaperig te voelen. De heilige lotus wordt ook gekweekt vanwege eetbare zaden en wortels. Ook de Amerikaanse versie van de bloem vond vooral toepassing als voedselbron.

De verschillende soorten lotusbloemen en hun betekenis:

De lotus is verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals wit, roze en het zeldzame blauw. De kleur van de Lotus heeft zeker ook invloed op de algemene betekenis ervan. De witte lotusbloem en roze lotusbloem worden gezien als de betekenis van zuiverheid en toewijding. Meer hartstochtelijk gekleurde rode, paarse en blauwe lotusbloemen kunnen een spirituele betekenis krijgen van ascensie, verlichting of wedergeboorte. Een groene lotusbloem is een prachtig cadeau voor iedereen die probeert zijn leven te verbeteren en goede gewoonten aan te leren.

Wit: Een witte lotusbloem wordt geassocieerd met zuiverheid en transcendentie. Volgens de feng shui is wit ook verbonden met het metaal element, dat het vermogen heeft om obstakels door te snijden.
De witte lotusbloem symboliseert schoonheid, vruchtbaarheid, vrede, zuiverheid van geest en kalmte.

De lotus in witte kleur symboliseert de ontwaakte geest of Bodhi. Bovendien heeft de witte lotus enkele symbolen zoals onschuld, zuiverheid, hemel, verlichting, spirituele perfectie, goedheid en geloof. Daarom wordt deze witte lotus meestal gebruikt bij religieuze ceremonies. Deze witte lotus vertegenwoordigt feitelijk de pacificatie van iemands aard en ziel. In sommige culturen wordt de witte lotus afgebeeld als de baarmoeder van de wereld.

Roze: Roze lotussen vergezellen soms goden in hindoeïstische beelden. Roze wordt in de feng shui ook gezien als een zachtere kleur die wordt geassocieerd met uitnodigende vrouwelijke energie.
De roze lotusbloem symboliseert het spirituele pad en verlichting.

De lotus in roze kleur symboliseert harmonie, romantiek, tederheid, ontspanning en ook genegenheid. Deze woorden worden geassocieerd met deze zachte en kalme roze lotus. Daarnaast wordt roze lotus vaak geassocieerd met een zachte aard en vrouwelijkheid.

Deze roze lotus staat ook bekend als de ware bloem van de Boeddha. Het betekent dat deze bloem de originele bloem is, de enige lotusbloem die rechtstreeks verband houdt met Boeddha.

Met andere woorden, de roze lotus is een legende die eigenlijk vertelt over Budha’s vermogen om lotusbloemen achter te laten waar hij ook stapte, en dat waren precies de roze lotusbloemen.

Rood: In het boeddhisme zijn er vijf belangrijke Boeddhafamilies (Tathagatas), waarvan er één Padma heet. De Padma-familie heeft betrekking op het element vuur, dus roodgekleurde lotussen vertegenwoordigen ook de vuurenergie. Bloemen van deze kleur symboliseren inspiratie, passie en expressie.
De rode lotusbloem staat voor onbaatzuchtige liefde, mededogen, zorg, genegenheid en andere romantische gevoelens.

De lotus in rode kleur wordt direct gesymboliseerd met liefde en mededogen. De kleur rood vertegenwoordigt gewoonlijk romantiek, liefde, opoffering, passie, macht en overheersing.

De lotusbloem heeft over het algemeen een zachtere kleur, maar de rode worden beschouwd als het bewijs van de liefde. Deze bloem wordt meestal gegeven aan iemand van wie je houdt. Lotus wordt ook vaak geassocieerd met het hart in het algemeen en onze emoties.

Geel: Gele lotusbloemen symboliseren openheid en gastvrijheid

De gele lotus symboliseert een belangrijke levensfilosofie die bekend staat als het Middenpad, namelijk de afwezigheid van vorm en leegte, vooral voor boeddhisten. Op dezelfde manier markeert de gele lotus volledig een soort middenweg tussen felroze variëteiten en kleurloze witte bloemblaadjes.

Paars: De paarse lotus vertegenwoordigt zelfontwaken, harmonie,

De paarse lotus symboliseert wijsheid, rijkdom, royalty, creativiteit, waardigheid en extravagantie. De paarse lotus fungeert ook als symbool van mystiek.

Met de acht bloemblaadjes op een paarse lotus is het een weergave van het nobele achtvoudige pad dat een van de belangrijkste leringen van de Boeddha is. Het pad leidt echter naar ontwaken en wordt ook de nobele waarheid genoemd.

Blauw: De blauwe lotus groeit alleen in de Himalaya. De zeldzame blauwe lotus wordt gebruikt om de hindoegod Shiva te aanbidden.
De blauwe lotus die altijd gesloten wordt weergegeven, is een speciaal symbool voor Mahayana-boeddhisten om het potentieel van wezens te beschrijven om hun inherente Boeddha-natuur te realiseren, die vervolgens kan uitbloeien tot volledig bodhisattva-schap. In het boeddhisme is een bodhisattva iemand die het nirvana kan bereiken, maar dit uit mededogen uitstelt om anderen te helpen.

De blauwe lotusbloem, de zeldzaamste, symboliseert de overwinning van een geest op wijsheid en kennis. De blauwe lotus staat voor het nadenken over emoties, wijsheid en kennis.

De lotus in blauwe kleur symboliseert eigenlijk de inspiratie, oprechtheid, diepte, wijsheid en vertrouwen. Omdat we weten dat de blauwe kleur rust en kalmte uitstraalt, kan dit een reden zijn waarom mensen deze kleur vaak gebruiken voor hun badkamers en slaapkamers.

Deze kleur blauw kan echter tegelijkertijd zwak en sterk zijn. De blauwe kleur is een van de meest gebruikte kleuren in de heraldiek. Bovendien wordt blauwe lotus meestal geassocieerd met de overwinning van de ziel op intelligentie en kennis. Voor de boeddhist wordt deze blauwe lotus altijd halfopen afgebeeld, waarbij het midden van de lotus nooit zichtbaar is.

Zwart: De lotus in zwarte kleur symboliseert de macht, autoriteit, rebellie, dood en verfijning. De zwarte lotus vertegenwoordigt ook alles wat tegengesteld is aan de lichte kleur. Bovendien is de rebellie tegen alles wat agressie is, gewoon gericht op alles wat heilig is en de dood die aan het einde komt.

Hoewel de lotus door veel culturen een spiritueel boegbeeld wordt genoemd, is hij het meest symbolisch voor ons eigen geloof. Het is precies wat het boeddhistische spreekwoord betekent; “Een leven leiden met een onwankelbaar geloof, zoals de lotus dat doet, zorgt voor de mooiste heroplevingen.”

Hoe je dit symbool respectvol gebruikt.

Wil je de lotusthema’s van zuiverheid, schoonheid en transcendentie in je leven toepassen? Dan zijn hier zijn een paar manieren om dat te doen, waarbij de rijke geschiedenis van het symbool wordt gerespecteerd.

1. Teken ze.

Stof je kunstbenodigdheden af en teken zelf wat lotusbloemen. Je kunt drie verschillende soorten lotussen tekenen: de lotusknop die potentie en nieuwe geboorte vertegenwoordigt, een lotusbloem die halverwege in bloei staat, of een lotus in volle bloei, zoals een mens in volle bloei.

Net als het tekenen van een mandala kan deze aandachtige activiteit een ontspannende, meditatieve kwaliteit hebben.

2. Bewaar afbeeldingen van lotusbloemen.

Mensen in Zuid-Azië bewaren vaak afbeeldingen: foto’s, schilderijen, tekeningen, enz. van lotussen in hun huizen. Op veel afbeeldingen van de goden, boeddha’s en jina’s zijn deze vaak zittend of staand op lotussen te zien.

Iedereen kan lotusbeelden in huis kan halen en deze laten dienen als een herinnering dat we alle potentie hebben om boven alle uitdagingen uit te stijgen en iets moois en puurs voort te brengen.

3. Ga in de lotushouding zitten.

De lotushouding, of “padmasana” in het Sanskriet, is een diepe heupopende strekking waarbij je met gekruiste benen zit en beide voeten op de tegenoverliggende dij rusten.

Het is een geweldige op bloemen geïnspireerde houding om het wortelchakra in balans te brengen, omdat het de basis van de wervelkolom in de aarde laat wortelen en het een populaire manier is om bij meditatie te zitten.

4. Plant ze.

Last but not least kun je ook echte lotussen in je omgeving brengen, of dat nu in je huis is of in een tuin, als je maar in het juiste klimaat leeft.

Er is iets dat we allemaal kunnen leren van deze bijzondere bloem die ondanks haar omgeving ongedeerd groeit – een metafoor die mensen al eeuwenlang inspireert.
Hoe je ook besluit om met de lotus te werken, moge het meer schoonheid in je leven brengen…

Nu ben ik heel benieuwd

Wat is jouw grootste inzicht na het lezen van mijn blog? Laat je het weten door je reactie in het reactieveld hieronder te plaatsen? Ik ben je altijd dankbaar als je de tijd neemt om mijn blog te lezen en erop te reageren!

In liefdevolle verbondenheid – Yvonne
Bekijk ook eens onze social media

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven