Waak je voor het inzetten van macht

WAAK JE VOOR HET INZETTEN VAN MACHT – GA VOOR JEZELF STAAN

Een mens kan een bepaald idee, een bepaald verlangen tot waarheid verheffen en deze gaan inzetten als middel tot het verwerven van persoonlijke, dan wel sociale of economische macht. Om deze inzet te bekrachtigen, dus zijn persoonlijke waarheid werkelijk tot machtsmiddel te laten worden, is het prettig wanneer deze waarheid door zoveel mogelijk anderen wordt ondersteund. Als je goed kijkt, komt bij anderen je gelijk willen halen, hier in feite op neer.

Zo wil John een aantal zaken op zijn werk die in zijn ogen niet goed lopen en die hem frustreren, bij zijn werkgever aankaarten. Maar in plaats van volledig voor zijn onvrede te gaan staan, gaat John eerst bij zijn collega’s te rade. Op het moment dat tenslotte het gesprek met zijn baas plaats vindt, zal hij zich beroepen op de anderen – in dit geval Ans, Klaas en Piet – die allen dezelfde mening zijn toegedaan. Ondersteuning die John nodig heeft om zichzelf tegenover zijn baas neer te kunnen zetten en zijn frustratie als machtsmiddel werkzaam te kunnen laten zijn.

Je kunt er vrijwel van uit gaan, dat de baas van John, als het al niet bewust is dan toch wel onbewust, iets meekrijgt van het “machtsspelletje” wat John heeft gespeeld en er ook als zodanig op zal reageren – een goed luisteraar hoort in het gesprek immers ook de verborgen boodschap. Hierbij komt de door John zo verlangde verandering eerder verder van hem af, dan dichter bij hem te staan.

Het einde laat zich raden. John raakt verontwaardigd door de afwijzende en onwillige houding van zijn baas en heeft al lang niet meer in de gaten, wat hij zelf in werking heeft gesteld.

Wat is er mis mee om direct voor je persoonlijke waarheid te gaan staan en deze vertrouwen te schenken in plaats van deze door er in naam anderen bij te betrekken te verkopen? Ga staan voor wat jij wenst! Natuurlijk is dit eng. Maar zo doe je wel je eigen ervaringen op en leer je wel aan eigen ondervinding. Door steun bij anderen te zoeken maak je jezelf niet alleen afhankelijk van anderen, maar maak je ook je persoonlijke waarheid zwak. Zolang je zo met de zaken blijft omgaan, ben je niet genegen verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven en jouw zienswijzen.

Zodra je echter jouw waarheid, onafhankelijk van de reacties van anderen, gaat dragen, maak je jezelf pas waarlijk tot individu in en zal jouw waarheid nooit tot macht over de ander verworden. Het erkennen van je innerlijke waarheid, hetgeen altijd een momentopname is, immers waarheid is altijd in wording – ontneemt je de mogelijkheid je onverantwoordelijk te gedragen.
Blijf alert – macht sluipt ongemerkt je leven binnen.

Zodra jij je persoonlijke waarheid gaat inzetten, gaat gebruiken, is er macht in het spel. Zodra jij je persoonlijke waarheid echter laat zijn en laat zien, ontstaat waarheid in liefde. Waarheid in liefde staat toe, dat de waarheid van de ander of van anderen anders mag zijn dan die van jou, mag afwijken van die van jou en dat beide naast elkaar kunnen (be)staan zonder met elkaar in conflict te geraken. Alles wat er in het hier en nu is mag zijn. Waarheid in liefde is en laat anderen zijn.

De mens die zich openstelt voor alles wat er in het hier en nu is – dé waarheid – zal conform universele wetmatigheden datgene ontvangen wat op dit moment in zijn/haar leven zinvol is te ontvangen. Simpelweg omdat het betrekking heeft op een dieper liggende bedoeling in het leven van juist deze ene mens in dit moment.
Roer daarom ook niet steeds in andermans zaken. Jij hoeft het niet te begrijpen. Jezelf begrijpen, zelfinzicht en van daar uit leven is meer dan voldoende.

Dit betekent niet langer dat de situatie dan wel de omgeving gemanipuleerd wordt, maar dat je in je persoonlijke levensspiegel iets wordt aangereikt, wat jij mag doorgronden. Zolang je niet bereid bent dit – het hier en nu – te aanvaarden, zul je anderen de schuld blijven geven dat zij slechts de spiegel zijn en zul je blijven proberen hetgeen jij van jezelf in deze spiegel ziet aan gruzelementen te slaan.

Stel je eens voor dat je in de gladde waterspiegel van een meertje kijkt. Geschrokken wijk je terug, want het beeld wat je ziet, staat je totaal niet aan. Ga je dan – hoewel je slechts jezelf ziet – ook uit alle macht in het water slaan of met stokken in het water slaan of met keien gooien? Het zou een uiterst lachwekkende vertoning zijn, niet waar? Nou dat is het dagelijks leven ook…. je ziet nog steeds niet dat het om hetzelfde spiegelbeeld, namelijk dat van jou, in hetzelfde meertje gaat.

Om werkelijk tot waarheid te kunnen komen is het noodzakelijk alle macht te laten varen en je open stellen voor een werkelijkheid die van een totaal andere orde is, dan de werkelijkheid waarin je macht de gebeurtenissen laat bepalen. Die waarheid nodigt je uit datgene te doorgronden wat zich in het moment in jouw leven voordoet. Méér is er niet te doen.

Besef hierbij dat zolang jij macht hanteert de spiegel van het leven je deze zal blijven (voor)spiegelen. Zolang jij met stokken in het water blijft slaan, blijft het wateroppervlak van het meer in beroering. Alles wat jij in de spiegel van het leven ziet, is en blijft van jou, ben jij. Eenvoudigweg, omdat er geen ander is. In het meer zit JIJ!

Misschien een goed moment om even bij stil te staan.

Nu ben ik heel benieuwd

Wat is jouw grootste inzicht na het lezen van mijn blog? Laat je het weten door je reactie in het reactieveld hieronder te plaatsen? Ik ben je altijd dankbaar als je de tijd neemt om mijn blog te lezen en erop te reageren!

In liefdevolle verbondenheid – Yvonne
Bekijk ook eens onze social media

2 gedachten over “Waak je voor het inzetten van macht”

  1. Het stukje over: leven in mijn waarheid maakt me tot het individu dat ik ben…..
    Wat heb ik altijd graag bijval gehad om maar niet afgerekend te worden op wie ik in werkelijkheid ben en wat ik denk, vind en voel…. deze rare tijd heeft me deze inzichten opgeleverd en daar ben ik meer dan dankbaar voor. Hoe spannend het soms ook is.
    Ik mis jouw quotes en teksten en zeker ook de meditaties sinds ik niet meer op Facebook zit. Vandaar dat ik je hier zo af en toe eens op zoek. Dank je wel Yvonne

    1. Anja, heb je al gezien dat er inmiddels ook een Magazine beschikbaar is (zie de Homepage van deze website)?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven