Zelf-Bewustzijn

Vanaf maart 2005 schrijf ik, schrijf ik in de vorm van columns, korte berichten, quotes en wat dies meer zij. Gedurende al die jaren heb ik verschillende reacties van lezers mogen ontvangen. Destijds stuurden ze mij een e-mail, spraken mij op straat aan of brachten het gesprek er op, wanneer ze mij ontmoetten. Tegenwoordig gaat het in de vorm van likes op persoonlijke berichten of opmerkingen. De reacties van al deze mensen heb ik tot dusver meestal als zeer positief en bemoedigend ervaren.

Met alles wat ik plaats, draag ik informatie over en nodig ik jou als lezer uit in de spiegel van je leven te schouwen. Wat je hierbij echter goed in de gaten dient te houden, is dat alles wat geschreven wordt, dus zowel mijn stukjes, maar ook die van anderen en zelfs de Bhagavad Gita, de Bijbel, de Cursus in Wonderen slecht hun bestaansrecht ontlenen aan de betekenis die jij eraan geeft.

Alle geschriften zijn slechts een spiegel, waar jij jezelf kunt zien. Je zult lezen wat je wilt lezen, je zult aan elk woord je je persoonlijke interpretatie geven. Het valt dus niet te voorkomen dat je de inhoud anders interpreteert, dan de schrijver bedoelt te zeggen. Alles staat of valt immers met je persoonlijke, dus unieke bewustzijn.
 
Je denken is gek op woorden, op filosofie, zeker wanneer het zijn tanden erin kan zetten. Het denken denkt dat hoe meer het weet, hoe meer kennis het vergaart en hoe meer moeite het heeft gekost, des te meer betekenis het heeft. Het ego staat zich er des te meer op voor. Daarvoor hoef je je blik alleen maar naar de maatschappij te richten: een universitaire studie wordt nu eenmaal gewaardeerd en de mens kan zich erop voor staan.
 
Zelfbewustzijn wordt echt nergens onderwezen. Zelfbewustzijn ontstaat door te leren aan de logische consequenties van eigen keuzen. Zelfbewustzijn ontstaat door het leven zelf te ervaren.
 
Zelfbewustzijn kan ontstaan door hetgeen je leest niet slecht te lezen, dus er nota van te nemen, maar door moeite te doen om hetgeen je leest werkelijk te doorgronden en naar je eigen leven te vertalen en in je eigen leven te laten doorwerken. Al die woorden – en in dit geval de woorden van mijn berichten – zijn mijn woorden en deze woorden krijgen pas waarde, wanneer je dat wat geschreven wordt, dat wat ik schrijf en beweer, zelf gaat door-zien, in-zien.
 
Het feit dat mijn woorden je aanspreken is slechts een gedachte. Het feit dat heilige boeken je aanspreken is slechts een gedachte. Maar een gedachte brengt echter geen waarheid aan het licht, kan ook geen waarheid aan het licht brengen, omdat je hem van mij of anderen hebt overgenomen. Zoals je ook ooit te woorden van je ouders, onderwijzers en de dominee of pastoor hebt overgenomen.
Heb je ooit ervaren dat je honger wordt gestild door de woorden aardappelen, worteltjes en vis?
 
Er is dus een heel groot verschil tussen iets weten over de waarheid – kennis – en de waarheid uit eigen ervaring kennen. Alleen je eigen ervaring kan je uit de wikkels van oude overtuigingen en handelwijzen bevrijden.
Wordt vervolgd…

Nu ben ik heel benieuwd

Wat is jouw grootste inzicht na het lezen van mijn blog? Laat je het weten door je reactie in het reactieveld hieronder te plaatsen? Ik ben je altijd dankbaar als je de tijd neemt om mijn blog te lezen en erop te reageren!

In liefdevolle verbondenheid – Yvonne
Bekijk ook eens onze social media

1 gedachte over “Zelf-Bewustzijn”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven