Het tovermiddel: Aandacht

Het onderwerp “Aandacht” zou meer aandacht moeten krijgen. Echte aandacht geeft je het gevoel gezien te worden, geeft je het gevoel dat je er toe doet. Aandacht voelt waardevol. Het is goed voor je zelfrespect. Echte aandacht geven maakt je bewust van de ander. Het is een prachtige wisselwerking waar beiden zich wel bij bevinden.
Voor een goede ontwikkeling van kinderen is aandacht onontbeerlijk. Zieke mensen herstellen sneller.
Aandacht is een tovermiddel dat iedereen in huis heeft. Aandacht vraagt verbinding, je verbinden met de ander brengt aandacht. Het is “slechts” een staat van zijn.

Het klinkt zo simpel. Hoe vaak heb je echt aandacht voor iemand anders of voor jezelf? Over het algemeen zijn we druk bezig met wat we allemaal nog moeten of willen en veel te weinig met wat we op dit moment aan het doen zijn.

Ook in de gezondheidszorg is er door de bezuinigingen tijdgebrek ontstaan, zodat het personeel nauwelijks nog tijd voor menselijke warmte en aandacht heeft – althans zo ervaren veel mensen dit. Broodnodige aandacht waar de patiënten behoefte aan hebben.
Eén van de belangrijkste factoren waarom verpleegkundigen en verzorgenden juist voor de zorg hebben gekozen is voor een groot deel weggevallen. De wisselwerking tussen patiënt en verzorger is minimaal geworden, de een heeft het nodig te ontvangen, de ander om het te geven en beide partijen staan min of meer in de kou.

Er is een proef gedaan met een groep te vroeg geboren baby’s: de helft van de baby’s kreeg naast de gewone verzorging drie keer per dag een kwartier een massage. Deze groep baby’s nam sneller in gewicht toe, was alerter en sliep beter.

Ook in de natuur is het duidelijk waarneembaar dat wat liefdevolle aandacht ontvangt beter gedijt.

JE HANDELINGEN BEWUST MAKEN

Als je je ervan bewust wordt hoe belangrijk aandacht is voor je gezondheid en welbevinden, dan ga je oog krijgen voor al die handelingen die je aan de lopende band verricht zonder dat je daar echt aandacht voor hebt.
Terugkijken is meestal niet zo verstandig, maar op dit punt zou het wel eens waardevolle informatie kunnen geven wanneer je aan het eind van de dag nagaat, welk moment je echte aandacht voor iets of iemand hebt gehad.

Aandacht kost niet veel meer tijd, het kost misschien wel wat meer moeite. Het vraagt van je dat je er helemaal bent, hier en nu. Met je hoofd en je hart: betrokken. Volledig. Ja, vol en ledig: vol in de aanwezigheid en ledig omdat je je openstelt zonder zelf iets in te vullen. 
Het lijken grote woorden, maar het zit in kleine dingen.

We hebben allemaal wel eens ervaren wat echte aandacht doet. Op het juiste moment een arm om je schouder of je gehoord en erkend voelen, omdat een ander met aandacht naar je luistert.
Van echte aandacht kun je nooit teveel geven. Echte aandacht geven is niet uitgebreid ingaan op gezeur, elk klachtje of iets dergelijks, maar de ander erkennen in wie hij/zij is.
Wie zich gewaardeerd weet en het gevoel heeft er te mogen zijn, zal bovendien minder snel zeuren om aandacht, omdat er echte aandacht wordt gegeven.

AANDACHT VOOR JEZELF

Aandacht voor jezelf is overigens minstens zo heilzaam als aandacht die je van een ander krijgt. Er is geen steviger basis dan dat je jezelf het gevoel kunt geven dat je er mag zijn. Goed voor jezelf zorgen, te beginnen met de lichamelijke behoeften, versterkt je zelfrespect. 
Ga in bad, was je haren, gebruik een lekker geurtje, geef jezelf een massage en droog je met liefde af, zoals je een kind zou afdrogen. Vol liefde en in alle rust.
Door zo tijd voor jezelf te nemen merk je pas echt wat jij nodig hebt. Je voelt je lichaam weer, voelt eerder dat je misschien rust nodig hebt en zo raak je ook geestelijk ontspannen. Aandacht is dus goed voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Iemand die goed voor zichzelf zorgt, is ook beter in staat de ander echte aandacht te schenken.

Zoals ik hierboven al zei, echte aandacht is een tovermiddel dat iedereen in huis heeft. Het is een staat van zijn, kent geen beweegredenen. Ze is er zonder enige inspanning om iets te zijn of niet te zijn.

Nu ben ik heel benieuwd

Wat is jouw grootste inzicht na het lezen van mijn blog? Laat je het weten door je reactie in het reactieveld hieronder te plaatsen? Ik ben je altijd dankbaar als je de tijd neemt om mijn blog te lezen en erop te reageren!

In liefdevolle verbondenheid – Yvonne

Bekijk ook eens onze social media

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven