Overtuigingen? We zitten er vol mee…

Vanaf onze geboorte is ons onbewuste ermee begonnen om elk gevoel, elke gedachten, elke woord dat tegen jou werd uitgesproken, vast te leggen. Je aanvaardde wat je ouders of leraren je vertelden. Degene die je wegwijs maakten in het leven, degenen die je onderwezen, hielden van je – althans dit geldt voor de meesten van ons – en deden wat in hun vermogen lag.

Maar ze droegen ook tekorten en negativiteit in zich en leerden dat ook aan jou. Ze onderwezen je in de stamgebruiken, ze leerden je de beperkingen. Ze leerden je angst en zonde. Ze suggereerden door hun zwakte dat je niet zelf je leven kon beheersen en dus werd beheersing jouw worsteling, niet omdat je niet de capaciteit in je zou hebben, maar omdat je voorouders zich zwak, machteloos en minderwaardig voelden en zij dat aan hun kinderen leerden en dit uiteindelijk aan jouw ouders leerden die dit vervolgens ook weer op jou overbrachten.

Ons onbewuste nam alles voor waar aan. En zo ben je zo stilletjes aan welbeschouwd opgebouwd uit duizenden en duizenden overtuigingen. Denk hier eens over na: duizenden en duizenden overtuigingen. Overtuigingen met betrekking tot God, zonde, het leven na de dood; overtuigingen inzake de samenleving waar je toe behoort; overtuigingen inzake je lichaam; overtuigingen met betrekking tot je intellectuele waarde; overtuigingen inzake hoe aantrekkelijk je bent. Overtuigingen inzake je familie en hoe je je wel of niet dient te gedragen.

Al deze overtuigingen kwamen wel ergens vandaan. Of je ontwikkelde ze door vast te stellen wat andere geloofden en stukjes en beetjes hiervan over te nemen, voor zover het je uitkwam.

Al deze overtuigingen zijn jouw realiteit. Ze zijn waarheid voor jou en je geest houdt zich er met grimmige vastbeslotenheid aan vast.

Kijk je echter nader naar waarin je gelooft, dan zul je ontdekken dat veel ervan zonder enige grond is. In plaats van je te dienen belemmeren je overtuigingen je. Veel ervan is regelrechte lariekoek die van de ene onvolkomen generatie op de volgende is overgedragen.

Spiritueel gezien vormen deze overtuigingen echter een onderdeel van je ontwikkeling en in zekere zin zijn ze dus goed, aangezien ze het je mogelijk maken eraan voorbij te stappen en door stapje voor stapje eraan voorbij te stappen begin je met in jezelf te geloven.

En als dan iemand tegen je zegt doe dit of hoe dat, want anders …, dan heb je de moed om je schouders op te halen en lariekoek te zeggen.

Spirituele groei betekent in wezen dat je het massa denken achter je laat, tot op het punt dat je zoveel vertrouwen in je eigen realiteit hebt, dat je weet dat je op jezelf kunt staan. In dat proces ontdek je het levend Goddelijke van binnen – eeuwig, onsterfelijk en oneindig – en dat je feitelijk onbegrensd bent.

Nu ben ik heel benieuwd

Wat is jouw grootste inzicht na het lezen van mijn blog? Laat je het weten door je reactie in het reactieveld hieronder te plaatsen? Ik ben je altijd dankbaar als je de tijd neemt om mijn blog te lezen en erop te reageren!

In liefdevolle verbondenheid – Yvonne
Bekijk ook eens onze social media

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven